12 Sfaturi pentru o vacanță cu o autorulotă de închiriat
12 Sfaturi pentru o vacanță cu o autorulotă de închiriat

12 Sfaturi pentru o vacanță cu o autorulotă de închiriat

27 martie 2024
0 Comentarii

Ai ales să-ți petreci vacanța călătorind cu autorulota? Ai ales să faci asta închiriind una? Fie că este pentru prima dată când experimentezi ineditul unei autorulote de închiriat pentru vacanța ta, fie că ai mai făcut asta și în trecut, dar nu ești încă un “rulotist” experimentat, îți oferim mai jos o serie de sfaturi și recomandări de care să ții cont dacă vrei că vacanța ta și a familiei tale să fie una fără griji.

12 Sfaturi pentru o vacanță cu o autorulotă de închiriat
12 Sfaturi pentru o vacanță cu o autorulotă de închiriat

1. Alege modelul de autorulotă potrivit

Sunt multe tipuri de autorulote și, implicit, multe tipuri de autorulote de închiriat. Am detaliat într-un articol anterior tipurile de autorulote existente pe piață

Ține cont de nevoile tale atunci când alegi o autorulotă: numărul de persoane care vor călători, destinațiile către care urmează să călătorești, volumul de bagaje pe care intenționezi să îl iei cu tine, etc. 

2. Rezervă autorulota din timp 

În perioada estivală, așa numitul “sezon”, care se întinde de obicei pe perioada vacanței școlare de vară, din iunie până în septembrie, cererea de autorulote este foarte mare și există un risc real de a nu găsi o autorulotă disponibilă în perioada dorită. De aceea este recomandat să cauți din timp autorulote de închiriat și să rezervi una de îndată ce te hotărăști să-ți petreci vacanța astfel. Mai mult de atât, multe firme de închirieri oferă discount-uri de early booking, ceea ce este evident un avantaj. Asadar, nu lăsa închirierea autorulotei pe ultima sută de metri. 

3. Stabilește-ți itinerariul și locurile în care vei campa

Este important să știi din timp, cel puțin în linii mari, unde vei călători cu autorulota și unde planifici să campezi. Asta va  avea impact asupra unor detalii precum: 

  • Legislația rutieră. Dacă vei călători în afara țării trebuie să verifici ce fel de reguli sau restricții sunt în privința categoriei de permis cu care se conduce autorulota. De obicei majoritate a autorulotelor de inchiriat din România se conduc cu permis categora B, fiind sub 3,5 tone. De asemenea, trebuie să verifici dacă asigurarea RCA a autorulotei nu prevede excluderi în țările pe care vrei să le tranzitezi, pentru a evita surprizele neplăcute. Atenție și la restricțiile de acces în anumite localități! În multe orașe din Europa și nu numai, accesul în anumite zone a vehiculelor în general, sau a autorulotelor în special este restricționat.
  • Campingurile. Dacă planifici să petreci timp în campinguri, ține cont de faptul că acestea de obicei trebuie rezervate din timp, mai ales în perioada sezonului de vârf. 
12 Sfaturi pentru o vacanță cu o autorulotă de închiriat
Sursa foto: Freepick.com
  • Înnoptările off-camping. Dacă iei în calcul varianta de a petrece mai mult timp off-camping decât în campinguri, asigură-te că vei putea face asta în condiții de siguranță și legal. În multe țări din Europa campatul în afara zonelor amenajate este interzis. Există în schimb suficiente locuri de parcare special amenajate pentru rulote și autorulote unde poți rămâne peste noapte, însă camparea propriu-zisa în acestea nu este permisă. (Camparea presupune extinderea marchizei autorulotei, scoaterea mesei și a scaunelor de camping, etc.)
  • Accesul la utilități. Dacă nu planuiesti să petreci prea mult timp în campinguri și iei în calcul o vacanță preponderent off-camping, atunci asigură-te că pe traseu vei atinge suficiente puncte cu acces la utilități: sursă de apă curată, gaz, deversare de ape uzate, etc. 
  • Timpul petrecut pe drum și numărul de kilometri necesari a fi parcurși. Americanii, renumiți pasionați de călătoriile cu RV-urile, au definit regula celor 3 de 3, pe care îți recomandăm să o aplici și tu: nu condu mai mult de 300 mile (max. 500 km) într-o singură zi, ia pauză la fiecare 3 ore și – ideal! – petrece minim 3 nopți într-un singur loc. Mai ales celor care închiriază pentru prima oară o autorulotă le recomandăm să evite drumurile foarte lungi și să acorde mai mult timp perioadelor de staționare. 
  • Bugetul: ia în considerare toate costurile pe care ai putea să le ai de-a lungul călătoriei: cu carburantul, vinietele, taxele de autostrăzi, trecerile cu ferry-boat-urile, costurile cu camparea, etc. O vacanță cu autorulota nu este neapărat mai ieftină decât una convențională, mai ales atunci când închiriezi una, dar dacă te asiguri că ai luat în calcul o bună parte din costurile pe care le vei avea, atunci vacanța ta va fi una fără prea multe bătăi de cap. 

4. Fă-ți un necesar de bagaje pentru vacanța ta cu autorulota

Încearcă să reziști tentației de a lua chiar totul de acasă! Cele mai multe autorulote de închiriat sunt complet dotate și utilate pentru o vacanță fără griji. Nu te va ajuta cu nimic să mai iei încă un set de camping pe lângă cel existent în atuorulotă, sau jumătate din garderoba de acasă, dacă ele nu-ti vor fi cu adevărat de folos. Ba, dimpotrivă, orice supra-încărcare a autorulotei poate mai mult să dăuneze, atât din punct de vedere al consumului de carburant cât și din punct de vedere a siguranței rutiere: cu cât autorulota este mai grea, cu atât distanța de frânare va fi mai mare iar riscul că autorulota să intre în tangaj vă fi mai crescut! 

12 Sfaturi pentru o vacanță cu o autorulotă de închiriat
Sursa foto: Freepick.com

Nu uita totuși de lucrurile esențiale: acte (atât cele personale cât și cele ale autorulotei), bani, haine specifice sezonului și destinației, medicamente, mâncare și apă, articole de igienă personală, încărcătoare, lanterne, baterii, o trusă de scule. 

Împachetează și depozitează lucrurile în autorulotă ținând cont de următoarea regulă: lucrurile grele vor trebui depozitate în partea inferioară a autorulotei și cât mai aproape de axe, pe când lucrurile ușoare pot fi depozitate în dulapuri, chiar și în cele aflate în partea superioară a autorulotei. 

5. Obișnuiește-te cu autorulota înainte de a pleca la drum

Ascultă cu atenție instructajul oferit de firma de la care închiriezi autorulota. Poți chiar să-ți iei și notițe. Află pe unde se alimentează cu apă, cum și pe unde se deversează apele uzate, cum se pot încarcă buteliile de gaz la nevoie, unde se conectează autorulota la curentul din camping, de unde se pornesc centrala și boilerul de apă caldă, cum și de unde poți controla funcțiile din interiorul autorulotei. 

De fiecare dată, la plecarea de pe loc, asigură-te că ai făcut următoarele: 

  • Toate trapele și geamurile sunt închise, pentru a evita ruperea lor în timpul mersului. 
  • Toate lucrurile de afară sunt strânse și depozitate în autorulotă: cablul de alimentare, setul de camping, calele de echilibrare, marchiza, scara de acces, etc. 
  • Toate lucrurile din autorulotă sunt depozitate în dulapuri și nu este nimic lăsat liber, pe masa sau pe cabinete: eviți astfel că în timpul mersului lucrurile să “zboare” prin autorulotă. 
  • Ușile dulapurilor sunt închise și blocate, pentru a evita căderea obiectelor din acestea în timpul mersului. La fel și capacul aragazului. 
  • În caz că autorulota beneficiază de încălzire pe gaz, centrala trebuie să fie oprită în timpul mersului.

6. Adaptează-ți stilul de condus la gabaritul autorulotei 

Ia curbele “în larg”, astfel încât să eviți să lovești colțurile din spate ale autorulotei de eventualele obstacole. Uită-te mereu în oglinzile retrovizoare atunci când iei virajele. 

Păstrează viteza maximă de deplasare cu cel puțin 10 Km/h sub limita legală aferentă drumurilor pe care conduci. Datorită volumului și greutății mari, autorulotele frânează mai greu decat autoturismele. De asemenea, aerodinamica lor este mai scăzută, ceea ce duce la o creștere considerabilă a consumului de carburant și o manevrabilitate mai dificilă la viteze mari. O curbă luată la o viteză prea mare poate duce chiar la răsturnarea autorulotei. 

Nu efectua manevre bruște în timpul mersului, și redu viteza atunci când vântul bate cu putere. Datorită înălțimii mari, autorulota poate intra foarte ușor în tangaj, putând chiar să se și răstoarne.

Atenție la limitele de înălțime! Verifică înălțimea maximă a autorulotei pe care o închiriezi și asigură-te că respecți limitele de înălțime de pe traseu. De obicei, limita de înălțime la autorulote este de 3,5m dar asta depinde, evident, de tipul de autorulotă. 

12 Sfaturi pentru o vacanță cu o autorulotă de închiriat
Sursa foto: Freepick.com

Tips & Tricks 

7. Atenție la locurile de campare off-camping

Dacă alegi să petreci timp off-camping, asigură-te că terenul pe care campezi nu este inundabil, este cât de cât drept și îți permite să ieși cu ușurință atunci când va trebui să o faci. Nu campa foarte aproape de albiile râurilor, în zone mlăștinoase sau nisipoase (de ex. direct pe plajă). De obicei cele mai multe autorulote de închiriat nu sunt echipate pentru off-road, iar ieșirea din astfel de locuri va deveni o adevărată aventură, pe care cu siguranță nu ti-o dorești! 

8. Nu alege cel mai însorit loc pentru campare

Oricât de tentant ar fi, evită să faci asta, dacă ai alternativa unui loc umbros. Pe timp de vară autorulotele se încălzesc foarte repede și foarte tare în bătaia razelor soarelui și, dacă nu beneficiază de un aer conditionat staționar (care de obicei funcționează doar alimentat la 220V, deci doar în campinguri), va dura foarte mult să se răcorească pentru a-ți permite să te odihnești în condiții optime. Dacă găsești un loc umbros, alege-l pe acela pentru campare. Atenție totuși la crengile copacilor! Acestea pot afecta serios partea superioară a autorulotei, mai ales panourile solare. 

12 Sfaturi pentru o vacanță cu o autorulotă de închiriat
12 Sfaturi pentru o vacanță cu o autorulotă de închiriat

9. Nu pleca la drum cu rezervorul de apă plin

Rulotistii experimentați vor umple rezervorul de apă doar cu cantitatea necesară pe parcursul călătoriei, până la sursa de apă cea mai apropiată de destinație. O autorulotă poate avea un rezervor de apă curată cu un volum cuprins între 90 și 170 de litri, ceea ce înseamnă tot atâtea kilograme în plus în timpul mersului. Evident, acest lucru va avea un impact semnificativ asupra consumului de carburant și a manevrabilității autorulotei. 

10. Ia mereu cu tine bani cash, inclusiv monede

În multe campinguri sau locuri de parcare dedicate rulotelor și autorulotelor, atât din țară dar mai ales din străinătate, este nevoie să folosești monede pentru a beneficia de anumite utilități (electricitatea, dușurile, mașina de spălat, etc.) și nimic nu este mai frustrant decat să trebuiască să cauți să schimbi bani după ce deja te-ai campat. De asemenea, dacă ajungi în zone mai izolate sau în zone rurale, există riscul să nu poți plăti cu cardul în cazul în care vei vrea să mergi la cumpărături.

11. Urmărește constant nivelul utilităților

Verifică periodic câtă apă mai ai în rezervor, cât gaz mai este în butelii (dacă este cazul) sau care este nivelul electricității din acumulatori. De exemplu, poți chiar să faci o probă a consumului mediu de apă: umple rezervorul la maximum, folosește apa așa cum ai nevoie (duș, toaletă, spălat vase, etc.) apoi umple rezervorul la loc pentru a afla câtă apă ai consumat. Astfel îți vei da seama cât timp și pentru câte utilizări îți va ajunge un rezervor de apă plin. Pornește periodic motorul autorulotei pentru a reîncărca atât bateria mașinii cât și pe cea a celulei, dacă panourile solare lipsesc sau nu își pot îndeplini funcția corespunzător (de exemplu, nu ai avut parte de suficient soare pentru o perioada mai lungă de timp). 

12. Golește rezervoarele de ape uzate înainte de fiecare plecare 

Un rezervor de apă gri plin (apa uzată de la duș și chiuvete) va avea același efect asupra condusului ca și rezervorul de apă curată plin. Iar o casetă WC negolită înainte de plecarea la drum va crea un real disconfort olfactiv în timpul mersului. Ca să nu mai vorbim despre eventualele scurgeri în cabină în timpul călătoriei pe drumuri în pantă sau cu serpentine.. 

Dacă ții cont de cele de mai sus, nu îți mai rămâne decât să te bucuri de libertatea pe care ți-o va da o călătorie cu autorulota. Vacanță plăcută! 

Și nu uita: dacă ești în căutarea unei autorulote de închiriat, găsești mai multe oferte pe RVBazar.ro.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Articole recente