4 sfaturi privind achiziția unei rulote second hand
4 sfaturi privind achiziția unei rulote second hand

4 sfaturi privind achiziția unei rulote second hand

6 octombrie 2023
0 Comentarii

Doriți să călătoriți, să vizitați cât mai multe locuri noi și frumoase, fără a fi condiționați de limitările turismului convențional (disponibilitatea unităților de cazare, orarul mijloacelor de transport, etc.). Doriți să petreceți timpul liber în natură, împreună cu familia și cu prietenii. Vă doriți experiențe outdoor memorabile, care să vă deconecteze de la stresul cotidian. Ei bine, una dintre soluțiile la îndemână pentru toate acestea este de a călători cu rulota sau cu autorulota. 

4 sfaturi privind achiziția unei rulote second hand

Sursa foto: Pexels.com

Sunt din ce în ce mai mulți iubitori de rulotism în România, iar în ultimii ani tot mai mulți români aleg această formă de turism liber. Totuși, achiziția unui astfel de vehicul recreațional este o investiție deloc de neglijat. De aceea este bine să vă documentați temeinic înainte de a face un astfel de pas. 

Dacă sunteți la primele experiențe în ale rulotismului, recomandarea noastră este de a începe prin a închiria un vehicul recreațional, înainte de a cumpăra unul. Găsiți aici o gamă variată de rulote și autorulote de închiriat. 

Cum în ultimii ani prețurile vehiculelor recreaționale noi au crescut foarte mult, tot mai mulți români își îndreaptă atenția către autorulote și rulote second hand. Unele dintre acestea au o vârstă respectabilă și pot avea probleme ascunse, greu de identificat de către un novice. Orice rulotă sau autorulotă se poate recondiționa, dar veți avea de suportat costuri care pot cu ușurință dubla costul de achiziție. Informațiile de mai jos se adresează celor care doresc să achiziționeze o rulotă, în special o rulotă second hand, indiferent de prețul, anul de fabricație sau țara de proveniență ale acesteia. 

1. Alegerea modelului de rulotă potrivit

4 sfaturi privind achiziția unei rulote second hand

Sursa foto: Pexels.com

Fiecare dintre noi are nevoi diferite atunci când vine vorba despre utilizarea unei rulote în scop recreațional. Iată o parte dintre aspectele de care trebuie sa țineți cont atunci când achiziționați o rulotă:

  • Numărul membrilor echipajului: câte persoane vor petrece, în medie, timp în rulotă. Asta va determina numărul de locuri și de zone de dormit cu care este prevăzută rulota. 
  • Destinațiile preponderente și starea drumurilor pe care veți tracta rulota. În funcție de asta veți ști dacă o rulotă mai lungă (poate chiar una cu 2 axe) este potrivită, sau mai degrabă va trebui să optați pentru una mai scurtă. De exemplu, o rulotă mai lungă va fi mai greu de tractat pe drumurile accidentate sau cu multe denivelări, crescând riscul de a o lovi în partea inferioară (sau chiar de a nu putea depăși anumite obstacole!), dar vă fi o alegere excelentă atunci când știți că o veți tracta mai ales pe drumuri bune, pe autostrăzi, etc. 
  • Tipul de rulotism pe care îl veți practica cu precădere: on sau off camping. În funcție de asta veți ști dacă trebuie sa căutați o rulotă cu mai multe dotări și/sau cu un grad de autonomie mai ridicat, de exemplu rezervor de apă mai voluminos, sistem electric (panouri solare, baterii, etc.) de o putere mai mare, sau dacă vă puteți limita la dotările de bază, știind că oricum veți beneficia mai mult de facilitățile unui camping. 
  • Posibilitatea de a tracta rulota cu autoturismul pe care îl dețineți. Pentru aceasta trebuie verificate informațiile din talonul sau cartea mașinii trăgătoare (cea cu care veți tracta rulota): Masa Maximă Tehnic Admisibilă (MMTA) a autoturismului, Masa Maximă Remorcabilă, cu sau fără dispozitiv de frânare (în funcție de tipul de rulotă pe care îl alegeți) precum și MMTA a ansamblului de vehicule. De asemenea, autoturismul trebuie să fie prevăzut cu un cârlig de remorcare și cu o priză pentru conectarea (alimentarea) rulotei la curent. 
  • Verificarea categoriei de permis necesară conducerii ansamblului autoturism + rulotă. Categoria de permis necesară este dată de MMTA a ansamblului. De exemplu, un ansamblu poate fi condus cu permis categoria B numai în cazul în care MMTA a ansamblului format din rulotă și autoturismul trăgător este  de sub 3,500 Kg, iar MMTA rulotă fără sistem de frânare este < 750 Kg sau rulota cu MMTA >750 Kg este prevăzută cu sistem de frânare. Dacă MMTA a ansamblului este între 3,500 Kg și 4,250 Kg, atunci ansamblul va trebui condus cu permis categoria B96, iar dacă MMTA a ansamblului depășește 4,250 Kg atunci se impune un permis categoria BE. Pentru acuratețe și siguranță, verificați informațiile și reglementările puse la dispoziție de către Poliția Română. 

2. Verificarea structurii unei rulote second hand

Recomandăm ca, în momentul în care programați vizionarea unei rulote pentru prima oară, să fiți însoțiți de o persoană cu experiență în domeniu. De asemenea, cumpărarea să se facă de la persoane sau firme care pot oferi garanție pentru rulota pe care urmează să o vândă, deoarece remedierea problemelor constatate ulterior sunt mult mai costisitoare decât la un autoturism (chiar dacă costurile de întreținere a unei rulote sunt în general mai mici decât cele ale unui autoturism).

4 sfaturi privind achiziția unei rulote second hand

Sursa foto: Freepik.com

2.1. Infiltrațiile 

Cu cât o rulotă este mai veche, cu atât aceasta este predispusă uzurii fizice. Astfel, în elementele constructive pot apărea fisuri prin care se poate infiltra apa, putându-se dezvolta mucegaiul, marele dușman al rulotelor!

Dacă atunci când intrați în rulotă simțiți miros de mucegai sau igrasie, sau observați folosirea din abundență de către vânzător a odorizantului, este posibil ca rulota să prezinte infiltrații. Acest lucru se poate verifica de către un specialist cu un aparat special (umidometru), cu măsurători făcute în mai multe puncte ale rulotei. 

Dacă pereții sunt moi sau decolorați există posibilitatea să fie infiltrații vechi care pot afecta inclusiv structura rulotei. Acest defect nu trebuie ignorat deoarece prezintă un risc crescut pentru sănătate, iar remedierea infiltrațiilor este o operațiune scumpă și de durată.

Podeaua rulotei trebuie să fie dreaptă, fără denivelări, fără exfolieri sau fără să prezinte zgomote la apăsare (senzația de “podea moale”). Asta mai ales în zonele vulnerabile (baie, bucătărie). Prezența unor astfel de situații poate însemna infiltrații în podea, iar reparația în acest caz este foarte costisitoare, deoarece va fi necesară demontarea în întregime a interiorului și recondiționarea/înlocuirea tuturor elementelor afectate. 

De asemenea, verificați zonele de îmbinare a tavanului și / sau a podelei cu pereții rulotei: dacă prezintă deformări sau luft-uri, atunci iarăși sunt șanse mari ca rulota să prezinte infiltrații. Un alt indiciu este „cosmetizarea” îmbinărilor cu straturi groase de silicon sau mastic, pentru a masca astfel de deformări constructive. 

2.2. Șasiul 

Inspectați cu atenție șasiul unei rulote second hand, de preferat pe un elevator, să nu fie rupt, fisurat, remediat prin sudură, să nu prezinte urme de reparații. Verificarea îmbinărilor dintre elementele constructive trebuie făcută cu mare atenție: colțurile să nu fie deformate sau decolorate, pereții alăturați să nu fie de altă culoare. Zona cea mai vulnerabilă a  rulotei este partea frontală (zona de depozitare, sau belly box-ul), de aceea acesteia trebuie acordată o atenție sporită. 

Un alt aspect foarte important pe care trebuie să îl aveți în vedere este ca rulota să aibă „plăcuța constructor”, eticheta care conține seria de șasiu și masele rulotei. Acest aspect este  foarte important deoarece, în lipsa acesteia, fie nu se mai poate face omologarea RAR (în cazul rulotelor importate și neînmatriculate în România), fie rulota nu va trece Inspecția Tehnică Periodică (ITP) ulterioară. 

2.3. Geamurile 

Verificați geamurile ca acestea să nu fie crăpate, fisurate sau „îmbătrânite” de soare, costul înlocuirii unui geam de rulotă nefiind deloc de neglijat. Garniturile (chederele) geamurilor trebuie de asemenea verificate, pentru a nu fi „coapte” (exfoliante sau casante). De asemenea lemnul de sub garnituri nu trebuie să fie putrezit sau decolorat, ci să fie în condiții normale. 

3. Verificarea interiorului rulotei 

4 sfaturi privind achiziția unei rulote second hand
4 sfaturi privind achiziția unei rulote second hand

Sursa foto: Freepik.com

3.1. Instalațiile 

La interior trebuie verificat în detaliu ca toate instalațiile să fie funcționale: 

  • Instalația electrică (atât cea de 12V cât și cea de 220V, dacă este cazul): prizele, cablurile, invertoarele, panourile de sigurantă, instalația de iluminat etc. 
  • Instalația de gaz: furtunuri, racorduri, robineți, regulatoare, conexiunea cu butelia, funcționarea frigiderului și a aragazului, etc. 
  • Instalația de apă: țevi, racorduri, robineți, pompă de apă, etc., precum și etanșeitatea toaletei și a rezervorului de apă gri (apă uzată). 
  • Instalația de ventilație (încălzire) să funcționeze în parametri normali. 

O recomandare utilă ar fi să rugați vânzătorul să pună în funcțiune frigiderul pe gaz și sistemul de încălzire / climatizare cu ceva timp înainte de vizionare, pentru ca atunci când ajungeți să vedeți rulota să puteți verifica buna funcționare a acestora, fără a pierde timp sau să a fi presați să luați o decizie în necunoștință de cauză.

3.2. Compartimentarea 

Compartimentarea unei rulote este făcută de către producător după niște măsurători exacte, iar dacă observați luft-uri suspecte între piesele de mobilier (de exemplu între dulap și pereți), trebuie să aveți grijă să nu fie probleme mai mari cauzate poate de un accident al rulotei sau de reparații nerealizate în ateliere specializate.

Uneori, luft-urile pot indica probleme structurale, iar dacă acestea sunt mascate cu silicon sau mastic este posibil să existe defecte greu de remediat, ascunse în scopul vânzării. Aceste probleme pot apărea din cauza utilizării necorespunzătoare a rulotei: suprasarcină, deplasare pe perioade lungi pe drumuri accidentate, etc.

4. Istoricul rulotei 

Un alt aspect foarte important este informarea despre istoricul acelei rulote pe care doriți să o achiziționați: originea ei și proprietarii anteriori, unde a fost parcată pe perioadele de neutilizare și dacă a fost protejată de intemperii, cât de des, cum și cu ce substanțe a fost curățată (atât la exterior cât și la interior), istoricul de accident și, în caz de accident, unde și cum a fost reparată, unde și cum a fost efectuată mentenanța instalațiilor rulotei, etc.

Un vânzător de bună credință, pasionat de rulotism, care a avut grijă de rulota pe care o vinde, vă va oferi toate aceste detalii în amănunt și nu se va feri în a vă spune care sunt eventualele defecte sau probleme pe care rulota le are și de care trebuie să țineți cont pe viitor. 

Contributor: rvtravel.eu

Găsiți aici toate rulotele de vânzare disponibile pe www.rvbazar.ro

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Articole recente