5 sfaturi privind achiziția unei autorulote
5 sfaturi privind achiziția unei autorulote

5 sfaturi privind achiziția unei autorulote

17 ianuarie 2024
0 Comentarii

Dacă vă gândiți să achiziționați o autorulotă nouă sau una second hand, există câteva aspecte importante de luat în considerare pentru a face cea mai bună alegere. Iată o listă de 5 recomandări care, sperăm noi, vă vor ajuta în procesul de alegere a autorulotei ideale pentru dumneavoastră.

1. Alegerea tipului de autorulotă potrivit

5 sfaturi privind achiziția unei autorulote
5 sfaturi privind achiziția unei autorulote

Am detaliat într-un articol anterior tipurile de autorulote disponibile pe piață. Indiferent dacă vorbim despre o autorulotă nouă sau una second hand, alegerea tipului de autorulotă potrivit nevoilor fiecăruia se va face ținând cont de o serie de factori, precum:

  • Numărul membrilor echipajului: o familie numeroasă va necesita o autorulotă cu un număr mai mare de locuri în centuri și de dormit față de, spre exemplu, un cuplu care călătorește fără copii.
  • Destinațiile și starea drumurilor pe care veți conduce autorulota. Dacă sunteți pasionați de overlanding, dacă veți dori să conduceți preponderent pe drumuri neasfaltate, denivelate sau chiar off-road, atunci se impune alegerea unei autorulote compacte, cu garda la sol înaltă, eventual cu transmisie 4×4 (fie un campervan, un van, sau un camion de expediție). Pe de altă parte, o autorulotă (semi)integrată, una cu alcov sau o motorhome va fi o alegere potrivită pentru călătoriile lungi făcute preponderent pe drumuri bune (șosele și autostrăzi), în zone accesibile.
  • Tipul de rulotism pe care îl veți practica cu precădere: on sau off camping. În funcție de asta veți ști dacă trebuie sa căutați o autorulotă cu mai multe dotări și/sau cu un grad de autonomie mai ridicat (de exemplu un rezervor de apă mai voluminos, sistem electric – panouri solare, baterii, etc. – de o putere mai mare), sau dacă vă puteți limita la dotările de bază, știind că oricum veți beneficia de facilitățile campingurilor în care veți înnopta (toalete, dușuri, zone de gătit și spălat, etc.). 
  • Configurația interioară și nivelul de confort dorit. Există o multitudine de variante de configurații interioare ale autorulotelor: dispunerea paturilor, a zonei de bucatarie, a toaletei, a spațiilor de depozitare, etc. Alegerea configurației interioare optime depinde de nevoile fiecăruia. Puteți opta, de exemplu, pentru o zona de dormit cu un pat francez longitudinal, cu paturi transversale, sau cu paturi suprapuse, cu pat culisant (ca în cazul majorității autorulotelor semi-integrate) sau doar cu paturi fixe, cabină de duș separată de zona de WC, sau dus exterior (ca în cazul van-urilor), etc. 
5 sfaturi privind achiziția unei autorulote
5 sfaturi privind achiziția unei autorulote
  • Spațiul de depozitare necesar. Luați în calcul detalii precum
    • hobby-urile și sporturile pe care le practicați – aveți nevoie sa luați la drum bicicletele, echipamentul de ski sau poate pe cel de pescuit?
    • sezoanele în care veți călători cel mai mult – pe timp de iarna este nevoie de un spațiu de depozitare mai generos pentru hainele groase și pături suplimentare, 
    • perioadele de timp pe care le veți petrece off-camping sau departe de zonele de aprovizionare – când, evident, veți avea nevoie de mai multe provizii. 

Toate acestea vor cântări serios în alegerea unei autorulote cu spațiul de depozitare necesar. 

Recomandarea noastră: faceți-vă o listă cu astfel de necesități pentru a vă simplifica procesul de căutare a unui model potrivit. 

2. Stabilirea bugetului

Înainte de a începe căutarea unei  autorulote, este esențial să vă stabiliți un buget clar. Acesta va influența tipul, marca și modelul de autorulotă pe care îl puteți achiziționa, precum și decizia de a alege între o autorulotă nouă și una second-hand. 

De reținut că, dacă atunci când decideți să achiziționați o autorulotă nouă optați pentru o modalitate de finanțare precum leasingul sau creditul auto, trebuie să țineți cont de costurile finanțării (dobânzi și comisioane), precum și de necesitatea incheierii unei polițe CASCO. 

De asemenea, în stabilirea bugetului trebuie să aveți în vedere și costurile post-achizitie, precum:

  • costurile cu asigurarea si impozitul
  • reviziile periodice – atât cele la motor și șasiu cât și cele pentru celulă (partea din spate a autorulotei)
  • eventualele costuri cu parcarea autorulotei pe perioada de neutilizare
  • setul adițional de anvelope
  • dotările suplimentare necesare (marchiză, panouri solare, baterie suplimentară, mobilier de camping, etc.), în cazul în care acestea nu sunt deja instalate pe autorulota pe care o alegeți.
5 sfaturi privind achiziția unei autorulote
5 sfaturi privind achiziția unei autorulote

Tot mai mulți iubitori ai caravanning-ului aleg varianta unei conversii: achiziția unei autoutilitare și transformarea acesteia într-un campervan / autorulotă. Avantajele unei astfel de abordări sunt multiple: utilizatorii își pot configura interiorul după bunul plac, își pot alege șasiul și motorizarea dorite sau pot esalona investiția pe o perioadă mai lungă de timp. Dezavantajul este dat însă de faptul că este dificil de estimat costul total al unei astfel de conversii, o astfel de estimare putând fi făcută cel mai corect apelând la consultanță de specialitate (de ex. un atelier specializat în conversii). 

3. Autorulotă nouă sau second-hand?

Decizia de a alege între o autorulotă nouă și una second-hand este influențată de mai mulți factori. Primii care trebuie luați în calcul sunt cei de natură financiară:

Bugetul disponibil

O autorulota nouă va fi evident mai scumpă decât una second-hand, asta dacă ne referim strict la mărci și modele similare. Totuși, pentru același buget se poate opta între o autorulotă nouă dar cu performanțe și dotări inferioare, și una second-hand dar cu dotări,șasiu, motorizare și echipare superioare. Pe RVBazar.ro găsiți o gamă largă de autorulote noi și second hand de vânzare.

Costurile ulterioare

O autorulotă nouă de obicei nu implică costuri ulterioare semnificative pentru un număr bun de ani, deoarece multe dintre eventualele defecțiuni pot fi acoperite de garanție, iar riscul ca acestea să apară este mult mai redus. Pe când o autorulotă uzată poate necesita fie investiții pentru aducerea ei în parametri optimi de funcționare, fie cheltuieli considerabile cu reparațiile ulterioare, în funcție de gradul de uzură și defecțiuni. 

O autorulotă nouă vă va oferi o serie de avantaje, precum:

  • număr redus de kilometri – care garantează o durată de viață mai lungă a motorului
  • sistemele cu care este dotată sunt în perfectă stare de funcționare 
  • garanția producătorului pentru un anumit număr de ani sau kilometri
  • cele mai noi dotari în materie de siguranță și confort
  • gadget-uri de ultimă generație, precum aparatura electrocasnică sau sistemele inteligente de control ale funcțiilor autorulotei
  • opționale și accesorii gata montate de către producător, dacă se optează pentru ele
  • o valoare de revânzare mult mai bună, dacă se are în vedere aceasta opțiune în viitor.

Pe când autorulotele second hand vor avea avantajele lor:

  • sunt de obicei mai accesibile din punctul de vedere al prețului de achiziție, un avantaj mai ales pentru aceia care cumpără pentru prima dată o autorulotă
  • sunt ideale pentru călătorii care nu țin foarte mult la a avea un vehicul în condiții perfecte, ci se uită mai degrabă la dotările și specificațiile autorulotei 
  • sunt potrivite pentru cei care doresc să călătorească doar pentru perioade scurte de timp, nefiind nevoiți să investească foarte mult într-un astfel de hobby
5 sfaturi privind achiziția unei autorulote
5 sfaturi privind achiziția unei autorulote

4. Disponibilitatea pieselor de schimb și a serviciilor de întreținere

Este extrem de important ca în decizia de achiziție a unei autorulote să luați în calcul acest aspect. Pe piața din România există mai multe mărci de autorulote disponibile spre vânzare, noi sau second-hand, multe dintre acestea fiind vândute de către dealeri autorizați / reprezentanți locali ai producătorilor acelor mărci. De asemenea, sunt tot mai multe firme distribuitoare de piese de schimb și accesorii pentru autorulote, care importă și vând piese ale producătorilor consacrați. 

Prezența unui reprezentant al unui producător pe piața locală asigură într-o foarte mare măsură accesul la piesele de schimb și accesoriile originale pentru acele mărci și modele. Altfel, în lipsa acestora, un proprietar de autorulotă va fi nevoit să comande aceste piese de schimb din alte țări sau direct de la producător, ceea ce îi va da destule bătăi de cap: prețuri mult mai mari, termene de livrare lungi sau chiar imposibilitatea de achiziționare a acestora. De asemenea, un model foarte vechi de autorulota poate implica riscul de a nu avea acces deloc la piese de schimb și accesorii specifice. 

De reținut că aici trebuie luate în calcul atât partea din spate (celula) executată de producătorul autorulotei, cât și șasiul, care aparține unui producător de autovehicule. Dacă pentru motor și șasiu lucrurile sunt relativ mai simple, avand acces atât la piese originale cât și aftermarket, în ceea ce privește celula lucrurile sunt mai sensibile și trebuie evaluate cu atenție. 

Verificați existența pe piață a unor astfel de furnizori înainte de a alege o marcă și un model de autorulotă.

5. Verificarea autorulotei

Dacă în cazul autorulotelor noi lucrurile sunt mai simple, acestea fiind de obicei în stare perfectă de funcționare, atunci când alegeți să achiziționați o autorulotă second hand trebuie sa acordați o atenție sporită acestui aspect. 

Am abordat acest subiect în articolul despre achiziția unei rulote second hand. Lucrurile sunt similare și în ceea ce privește verificarea celulei unei autorulote. Pe scurt, trebuie verificate amănunțit: 

  • structura: existența infiltrațiilor, starea geamurilor și a chederelor, starea structurii de rezistență a celulei, etc.
  • interiorul autorulotei: instalațiile de apă, de gaz, electrică, de ventilație 
  • compartimentarea autorulotei și eventualele defecte ale mobilierului
  • exteriorul autorulotei: zgarieturi, lovituri, indoituri, intervenții făcute pentru a masca sau corecta defecte sau rezultatele unor accidente 
  • istoricul autorulotei: eventuale accidente, reparații, modificări ale configurației originale, etc.

Suplimentar trebuie ținut cont de faptul că o autorulotă este în definitiv un autovehicul și verificarea sa trebuie abordată ca atare. Așadar, nu omiteți să verificați:

  • actele autorulotei
  • istoricul de daune
  • istoricul reviziilor
  • starea motorului, a șasiului și a elementelor componente
  • sistemele de siguranță (frânele, sistemul de direcție, etc.)
  • starea anvelopelor (acestea trebuie sa fie speciale pentru autorulote!) etc.

Recomandăm ca aceste verificări să se facă în service-uri autorizate, specializate în mărcile pe care doriți să le verificați. Astfel veți ști dacă și la ce riscuri vă expuneți, sau dacă autorulota respectivă necesita investiții sau costuri de readucere a ei în parametri optimi de funcționare. 

Probați autorulota înainte de a o cumpăra! Cereți vânzătorului să vă permită să faceți un drive test cu ea pentru a vă da seama cum se comportă în mers și să observați eventualele nereguli atât la șasiu și la motor, cât și la celulă. 

Consultați și părerile altor utilizatori de mărci și modele similare. Recenziile și părerile altor proprietari de autorulote pot oferi informații valoroase despre experiențele lor și va pot ajuta să luați o decizie mai bine fundamentată.

5 sfaturi privind achiziția unei autorulote
5 sfaturi privind achiziția unei autorulote

Și, ca o ultimă recomandare: înainte de a face o astfel de achiziție – care este una deloc de neglijat! – și presupunând că nu ați mai avut de-a face cu o autorulotă în trecut, vă recomandăm să experimentați măcar o dată o ieșire cu autorulota, fie apelând la prieteni sau cunoștințe care dețin una, fie prin a închiria una, pentru a vă asigura că înțelegeți exact la ce trebuie să vă așteptați. Pe RVBazar.ro găsiți numeroase oferte de inchiriere autorulote, pe care vă invităm să le descoperiți. 

Succes la a face alegeri inspirate și călătorii plăcute!

Un articol RVBlog, powered by Pasul Urmator

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

Articole recente